torsdag 22 november 2012

Kritto

Idag lyssnade vi på en föreläsning som verkligen berörde. Det var Kristoffer Olofsson även känd som Kritto som berättade sin historia om vägen tillbaka efter att han körde omkull på sin motorcykel och blev förlamad från bröstkorgen (Th5) och nedåt. Han kanade över vägen till det tog stopp mot en sten på sidan om vägen och sedan kom motorcykeln mot bröstkorgen och bröt ryggen bakåt. Han gick helt enkelt av invändigt helt igenom. Han hade 21 benbrott, alla revben på vänster sida utom det nedersta, bröstbenet, nyckelbenet, axeln, handleden, kotor mm samt att ryggmärgen gick av.

Har ni inte hört talas om honom så tipsar jag er att besöka hans hemsida Way4Life. Där finns flertalet klipp från bl a Nyhetsmorgon, Amerikanska FoxNews och artiklar från olika tidningar.


Det som gjorde mig så arg var hur hans ärende har behandlats av Sverige, politiker och framförallt läkare!
För att göra en lång historia kort så har sjukvården missat en allvarlig komplikation i ryggmärgen som gjort att det bildats ärrvävnad i ryggmärgen som gjort att ryggmärgsvätskan (likvoren) inte kunnat flöda fritt och gett honom konstant brännande smärta från bröstkorgen och nedåt samt att hans skada klättrat uppåt och gjort att han fått känselbortfall där han tidigare hade känsel. Han hade drabbats av något som kallas fjättrad ryggmärg och måste operaras omgående. Men chefsläkaren här i Umeå satte käppar i hjulen hela tiden trots att de på Karolinska över telefon sagt vad som var fel. Men i Umeå avvisade man bestämt att det rörde sig om någon fjättrad ryggmärg.

För att stoppa upp denna försämring och få bukt på den brinnande smärtan så konstaterades att det av flera specialister i Sverige att det enda som skulle hjälpa honom var att bli opererad av världens främsta kirurg inom fjättrad rygmärg i Denver, USA. Denna kirurg bokades först in  att utföra operationen med hela sitt team på Karolinska i Stockholm men avbokades av svenska sjukvården i sista sekund. Då övertalade NUS honom att utföra operationen här i Umeå och även denna gång var halt klappat och klart. De i Denver hade lagt om semestrar mm för att kunna ta med sig hela teamet till Umeå för att utföra operationen här, då avbokar den svenska sjukvården än en gång detta i sista minuten!!!!

Det hela slutar med att Kristoffer får sälja allt han äger och har, belåna hus, föräldrarna fick pantsätta skog, kompisar pantsatte sina stugor mm för att skrapa ihop pengar till denna operation som kostade 2,9 miljoner kronor i Denver. Mot 400 000 kr som operationen hade kostat om den gjordes här i Umeå av samma team. Hans kompisar startade en insamling via Facebook som på nån vecka drog in 810 000 kronor från människor från hela Sverige som inte hade en susning om vem Kristoffer var men som blev så berörda av denna makabra historia och ville hjälpa honom att överleva. Resten fick han finansiera själv.

Jag önskar att alla skulle fått chansen att lyssna på denna otroliga berättelse om en väldig stark person med en otrolig livsglädje! Vi var flera som inte kunde hålla tårarna tillbaka vid ett flertal tillfällen under denna föreläsning! Och flera timmar efteråt så var vi fortfarande helt uppslukade av denna berättelse och ilskan mot hur man kan behandla människor på det här sättet i Sverige som ska ha ett sånt bra vård och omvårdnasskydd för sina medborgare!

Kika in detta korta klipp från Nyhetsmorgon strax efter operationen i Denver!
Nyhetsmorgon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad roligt att du vill lämna en kommentar!